Hodnotenie
10/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:je prázdny
bez DPH:0.00 €
s DPH:0.00 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
  • Pridané: 13.08.2014   |   3682 čítaní / zobrazení

Intolerancia laktózy
/Laktóza alebo mliečny cukor je 
disacharid, ktorý tvorí 2-8 % pevných látok v mlieku./

 


Laktáza /enzím/, ktorý má za úlohu štiepiť zložený mliečny cukor na jednoduché zložky, ktoré telo na rozdiel od ich zloženej formy ľahko strávi. Schopnosť organizmu produkovať enzým laktáza však môže s pribúdajúcim vekom prirodzene klesať.

Aké sú symptómy intolerancie na laktózu?

  • nafukovanie

  • bolesti a kŕče brucha

  • pálenie žáhy

  • hnačka

Tieto symptómy sa u osôb s intoleranciou laktózy väčšinou prejavia do dvoch hodín od konzumácie mliečnych výrobkov. U každého jedinca však môže byť ich výskyt, priebeh a intenzita rôzne. U niekoho sa prejaví len jeden u niekoho viaceré. To je aj dôvod prečo väčšina ľudí ani netuší, že príčinou ich nešpecifických tráviacich ťažkostí je intolerancia laktózy.

Príznaky neznášanlivosti mliečneho cukru navyše závisia od množstva konzumovaného mliečneho cukru a tiež od stupňa laktózovej intolerancie - prahu, do ktorého tolerujete mliečny cukor. Len keď prekročíte svoju prahovú dávku mlieka v potrave, rozvinú sa niektoré z vyššie popísaných symptómov.

Ako zistím či mám intoleranciu na laktózu?

Intolerancia laktózy sa dá zistiť niekoľkými spôsobmi. Váš lekár Vám ju vie zistiť z krvi, alebo pomocou analýzy dychu po požití laktózy. Existuje však aj jednoduchý a dostatočne spoľahlivý test, ktorý si môžete urobiť doma sami. Po niekoľkých dňoch kedy vylúčite zo stravy mlieko a mliečné jedlá, urobte si test najlepšie cez voľný deň. Na lačno vypite 3-4 dcl mlieka. Ak do dvoch hodín pocítite niektorý zo symptómov, je vysokopravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy. Pozor! Intoleranciu laktózy nie je možné zamieňať s alergiou na mliečne bielkoviny.

Aký je výskyt intolerancie na laktózu?

Ľudské telo je geneticky naprogramované tráviť mlieko počas ranného detstva v čase dojčenia, kedy je úroveň produkcie laktázy v organizme na najvyššej úrovni. Po tomto období prichádza prirodzený útlm produkcie enzýmu laktázy. Intolerancia laktózy je úplne bežný stav, ktorý spravidla postupne prichádza s pribúdajúcim vekom. V stredo a východoeurópskych krajinách je 10-20% populácie s rôznym stupňom neznášanlivosti mliečneho cukru. Veľmi vzácne sa môže vyskytnúť ako vrodený stav.

Kde všade nájdeme laktózu?

Jediným prirodzeným zdrojom laktózy je mlieko vo všetkých formách a následne mliečne výrobky ako napr. syry, jogurty, tvaroh, smotana, maslo, pudingy, zmzliny, nanuky apod. Obsah laktózy v týchto potravinách býva rôzny, no je užitočné vedieť, že najlepšie sú tolerované produkty, ktoré prešli kvasným procesom, ako napr. jogurt a niektoré druhy syrov.

Osoby s nízkym prahom tolerancie laktózy by však mali pozorne sledovať etikety na výrobkoch, pretože laktóza býva pridávaná aj do hotových výrobkov ako napr:

  • pekárenské výrobky, cereálie, pizza

  • paštéty, dresingy, instantné polievky

  • margaríny

  • cukrovinky a čokolády

Tiež je dôležité si všímať príbalové letáky liekov, pretože asi 20% z nich obsahuje laktózu.

Ak aj vy ste po konzumácii mlieka doposiaľ zažívali podobné pocity, je pravdepodobné, že trpíte niektorým zo stupňov intolerancie laktózy. Nezúfajte však. Odteraz pre Vás existuje riešenie - LAKTAZAN tablety ku každému mliečnemu jedlu, alebo LAKTAZAN kvapky pre domácu prípravu bezlaktózového mlieka s ktorými ušetríte až 50% oproti kupovanému bezlaktózovému mlieku!

Zdroj: www.laktazan.sk


  • Mi
    MichalReagovať
    Pridané 19. február, 16:22 z 178.143.71.***
    Opravte si prosím začiatok článku, kde nesprávne píšete, že enzým štiepiaci mliečny cukor je laktóza. Enzým, tak ako ďalej v článku píšete, sa volá laktáza.

  • Vl
    VlastaReagovať
    Pridané 25. august, 07:24 z 195.160.182.***
    Pre menej odborne zdatnych, by bolo vhodne doplnit aj charakteristiku laktozy.

Pridať komentár
 QR code
QR code
 Informačné centrum eshopu

Syrárske sady                                  Syridlá
Chlorid vápenatý
Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
Plachty a tvarožníky
Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

 


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedície
Poštovné
Možnosti platby
Ako nakupovať
Obchodné podmienky
Reklamácie
Ochrana osobných údajov                  Kontakty                                            Vaše otázky                                       

Milchema, spol. s r.o.
Moyzesova 816/101
01701 Považská Bystrica
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návšťevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.