Hodnotenie
10/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:2 ks
bez DPH:17.99 €
s DPH:20.20 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
  • Pridané: 13.08.2014   |   8933 čítaní / zobrazení

Ošetrovanie mlieka

Filtrácia

Každé čerstvo nadojené mlieko, ale aj mlieko z mliekomatov, môže obsahovať množstvo nečistôt, ktoré je potrebné od neho oddeliť. Účinným prostriedkom na filtráciu mlieka sú mliečne filtre z perlanu. Patria do skupiny potrieb na dezinfekciu dojenia. Sú testované na kontakt s potravinami

Chladenie mlieka

Aby sa zabránilo premnoženiu mikroorganizmov, je potrebné mlieko ihneď po nadojení a filtrácii ochladiť na teplotu 5°C. V domácich podmienkach pri malých množstvách postačí, keď mlieko uložíme do chladničky.

Pasterizácia

Čerstvo nadojené mlieko od zdravých zvierat, získané dodržaním správnej hygienickej praxe, obsahuje relatívne malé množstvo mikroorganizmov. Z preventívnych dôvodov sa ale surové mlieko tepelne ošetruje, aby sa eliminovala možnosť nákazy. Jednou z možností tepelného ošetrenia mlieka je pasterizácia. Platí to len pre čerstvé mlieko z mliekomatov a fariem. Mlieko z obchodu už nepasterizujeme, lebo je dostatočne tepelne ošetrené.

Poznáme viaceré druhy pasterizácie:

  • Dlhodobá - mlieko zohrejeme na 63 - 65°C po dobu 30 minút
  • Krátkodobá /šetrná/ - mlieko zohrejeme na 71 - 72°C po dobu 30 sekúnd
  • Vysoká - mlieko zohrejeme na 85 - 95°C po dobu pár sekúnd

Pre výrobu syrov v domácich podmienkach je vhodná dlhodobá alebo krátkodobá pasterizácia, pri ktorej si mlieko zachová svoju typickú chuť, obsah vitamínov a minerálov. Mlieko zohrejeme na požadovanú teplotu podľa druhu pasterizácie a po určenej dobe ho ochladíme v nádobe so studenou vodou na teplotu 30-35°C. Po pasterizácii je mlieko mikrobiologicky nezávadné a pripravené na syrenie alebo konzum.

Usmrtenie vírusu kliešťovej encefalitídy v mliečnych výrobkoch

Keďže vírus kliešťovej encefalitídy sa može nachádzať aj v tepelne neupravených mliečnych výrobkoch z domáceho chovu infikovaných zvierat (kravy, ovce, kozy), odporúča sa mlieko prevariť. Vírus pri teplote 56 °C stráca infekčnosť behom 30 minút.

Skladovanie mlieka

Mlieko skladujeme pri teplote cca 4 °C. Najlepšie je jeho uskladnenie v sklenenej alebo glazovanej keramickej nádobe s vrchnákom. Najvhodnejšie miesto na uskladnenie  je v strednej časti chladničky. Mlieko nie je vhodné opakovane skladovať v jednej umelohmotnej fľaši. Mliečny tuk, ktorý sa usadí na jej stenách je možné odstrániť len horúcou vodou a tá deformuje plast. Zle umytá fľaša obsahuje tuk, ktorý sa na jej stenách rozkladá.


  • Ev
    Pridané 27. jún, 20:29 z 91.127.136.***
    V vo videoukážke z kurzu ste mali veľké hrnce na ohrev mlieka. Kde je možnosť zakúpenia hrnca. Dnes pripravujem syr z 8 l, no problém s hrncom. Použila som smaltovaný, našťaste použiteľný na indukčnú platňu no mlieko mi tam priháralo aj ked som dala na extra rýchle zohriatie. Tak neviem ako zohriať v domácich podmienkach 5-8 l :(

  • 2 odpovede

  • Ma
    MartinReagovať
    Pridané 11. júl, 16:23 z 62.80.108.***
    "mlieko mi tam priháralo aj ked som dala na extra rýchle zohriatie" - no a to je prave ten problem. Extra rychle zohriatie.

  • Miroslav ŠurkaReagovať
    Pridané 03. január, 12:44 z 46.34.226.***
    Na spracovanie mlieka jedine kvalitné nerezové hrnce, Metro. Miro.

  • Fe
    Pridané 21. marec, 06:33 z 194.154.245.***
    Dvouplášťový hrnce.

Pridať komentár
 QR code
QR code
 Informačné centrum eshopu

Syrárske sady                                  Syridlá
Chlorid vápenatý
Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
Plachty a tvarožníky
Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

 


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedície
Poštovné
Možnosti platby
Ako nakupovať
Obchodné podmienky
Reklamácie
Ochrana osobných údajov                  Kontakty                                            Vaše otázky                                       

Milchema, spol. s r.o.
Moyzesova 816/101
01701 Považská Bystrica
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.