Hodnotenie
10/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:5 ks
bez DPH:37.71 €
s DPH:45.25 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
  • Pridané: 13.08.2014   |   4479 čítaní / zobrazení

Ošetrovanie mlieka

Filtrácia

Každé čerstvo nadojené mlieko, ale aj mlieko z mliekomatov, môže obsahovať množstvo nečistôt, ktoré je potrebné od neho oddeliť. Účinným prostriedkom na filtráciu mlieka sú mliečne filtre z perlanu. Patria do skupiny potrieb na dezinfekciu dojenia. Sú testované na kontakt s potravinami

Chladenie mlieka

Aby sa zabránilo premnoženiu mikroorganizmov, je potrebné mlieko ihneď po nadojení a filtrácii ochladiť na teplotu 5°C. V domácich podmienkach pri malých množstvách postačí, keď mlieko uložíme do chladničky.

Pasterizácia

Čerstvo nadojené mlieko od zdravých zvierat, získané dodržaním správnej hygienickej praxe, obsahuje relatívne malé množstvo mikroorganizmov. Z preventívnych dôvodov sa ale surové mlieko tepelne ošetruje, aby sa eliminovala možnosť nákazy. Jednou z možností tepelného ošetrenia mlieka je pasterizácia. Platí to len pre čerstvé mlieko z mliekomatov a fariem. Mlieko z obchodu už nepasterizujeme, lebo je dostatočne tepelne ošetrené.

Poznáme viaceré druhy pasterizácie:

  • Dlhodobá - mlieko zohrejeme na 63 - 65°C po dobu 30 minút
  • Krátkodobá /šetrná/ - mlieko zohrejeme na 71 - 72°C po dobu 30 sekúnd
  • Vysoká - mlieko zohrejeme na 85 - 95°C po dobu pár sekúnd

Pre výrobu syrov v domácich podmienkach je vhodná dlhodobá alebo krátkodobá pasterizácia, pri ktorej si mlieko zachová svoju typickú chuť, obsah vitamínov a minerálov. Mlieko zohrejeme na požadovanú teplotu podľa druhu pasterizácie a po určenej dobe ho ochladíme v nádobe so studenou vodou na teplotu 30-35°C. Po pasterizácii je mlieko mikrobiologicky nezávadné a pripravené na syrenie alebo konzum.

Usmrtenie vírusu kliešťovej encefalitídy v mliečnych výrobkoch

Keďže vírus kliešťovej encefalitídy sa može nachádzať aj v tepelne neupravených mliečnych výrobkoch z domáceho chovu infikovaných zvierat (kravy, ovce, kozy), odporúča sa mlieko prevariť. Vírus pri teplote 56 °C stráca infekčnosť behom 30 minút.

Skladovanie mlieka

Mlieko skladujeme pri teplote cca 4 °C. Najlepšie je jeho uskladnenie v sklenenej alebo glazovanej keramickej nádobe s vrchnákom. Najvhodnejšie miesto na uskladnenie  je v strednej časti chladničky. Mlieko nie je vhodné opakovane skladovať v jednej umelohmotnej fľaši. Mliečny tuk, ktorý sa usadí na jej stenách je možné odstrániť len horúcou vodou a tá deformuje plast. Zle umytá fľaša obsahuje tuk, ktorý sa na jej stenách rozkladá.

  • reagovať   |   91.127.136.***   |   27. jún, 20:29Eva
    V vo videoukážke z kurzu ste mali veľké hrnce na ohrev mlieka. Kde je možnosť zakúpenia hrnca. Dnes pripravujem syr z 8 l, no problém s hrncom. Použila som smaltovaný, našťaste použiteľný na indukčnú platňu no mlieko mi tam priháralo aj ked som dala na extra rýchle zohriatie. Tak neviem ako zohriať v domácich podmienkach 5-8 l :(
  • 213.81.205.***   |   05. máj, 17:40Jano
    na plynovom sporáku ohrievam 50 l mlieka , indikátor teploty a miešadlo je moja ruka a mlieko mi neprihorí . dokonca pred veľkou nocou na zelený štvrtok som ohrieval mlieko v 80 l kotle na zabíjačku a tiež neprihorelo ,
  • 213.81.205.***   |   05. máj, 17:41Jano
    v smaltovaných nádobách
  • reagovať   |   62.80.108.***   |   11. júl, 16:23Martin
    "mlieko mi tam priháralo aj ked som dala na extra rýchle zohriatie" - no a to je prave ten problem. Extra rychle zohriatie.
  • reagovať   |   46.34.226.***   |   03. január, 12:44Miroslav Šurka
    Na spracovanie mlieka jedine kvalitné nerezové hrnce, Metro. Miro.

pridať komentár
 QR code
QR code
 Informačné centrum eshopu

Syrárske sady                                  Syridlá
Chlorid vápenatý
Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
Plachty a tvarožníky
Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

 


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedície
Poštovné
Možnosti platby
Ako nakupovať
Obchodné podmienky
Reklamácie
Ochrana osobných údajov                  Kontakty                                            Vaše otázky                                       

Milchema, spol. s r.o.
Moyzesova 816/101
01701 Považská Bystrica
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk