Hodnotenie
10/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:je prázdny
bez DPH:0.00 €
s DPH:0.00 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
 NAŠI PARTNERI

          Výskumný ústav mliekarenský a.s. ŽilinaSlovensky vyhladavac BEST.SKSurf.skPozri.sk - katalóg, vyhľadávačInternetove obchody > Potraviny a napoje WebShopy - Katalog internetovych obchodovTovar.sk - porovnanie ciene-katalog.sk - najväčší katalóg stránok SR   

               TOPlist

  • Pridané: 14.08.2014   |   5323 čítaní / zobrazení

Kozí syr-recept na výrobu v domácich podmienkach


Kozie mlieko je vraj zdravšie ako kravské. Hovorí sa, že je elixírom krásy a dlhovekosti. Obsahuje viac vápnika, je dobré na trávenie, pomáha proti stresu, alergiám, rakovine, posilňuje imunitu. Napriek tomu ho u nás málokto pije.

Tento recept sme zostavili pre našich  zákazníkov, ktorí si chcú vyrobiť kvalitný kozí syr v domácich podmienkach. Recept sme niekoľkokrát overili a výsledok môžete posúdiť sami. V recepte sme použili len naše produkty.

Na výrobu potrebujeme:

- 10 litrov kozieho  mlieka

Pri výrobe syra zo 6 litrov mlieka použijeme 2 ml chloridu vápenatého a 2 ml syridla Fromase 220 TL

Postup:


Pasterizácia:
Aby sme docielili zdravotnú bezpečnosť mlieka, je potrebné, aby mlieko najskôr prešlo pasterizáciou. Mlieko zohrejeme na 65°C po dobu 30 minút a následne ho ochladíme v nádobe so studenou vodou na teplotu 35°C. Po pasterizácii je mlieko mikrobiologicky nezávadné a pripravené na syrenie.
Zaočkovanie  mlieka:
Po upravení teploty mlieka na 35°C si pripravíme 3 ml chloridu vápenatého. Aplikujeme ho rovno z injekčnej striekačky rovnomerne po povrchu mlieka. Mlieko premiešame 2-3 minúty a pridáme smotanový zákvas, ktorý si pripravíme  buď kultivovaním podľa priloženého návodu alebo z vrecka odoberieme 1/3 práškovej kultúry, ktorú rozmiešame  v 2 dcl vlažného pasterizovaného mlieka. Po pridaní kultúry mlieko znova premiešame a necháme odstáť 30 minút. Teplotu mlieka udržiavame stále na 35°C.
Syrenie mlieka:
3 ml syridla primiešame do 30 ml vlažnej prevarenej vodoy. Takto pripravené syridlo za súčasného miešania rozlievame po celom povrchu mlieka. Po dôkladnom premiešaní / 2-3 minúty/ vírivý pohyb mlieka zastavíme a nádobu prikryjeme.
Spracovanie syreniny:
Mlieko sa pri zachovaní teploty 35°C vyzráža o 40 minút. Po uplynutí tohoto času povrch syreniny po celej ploche pokrájame  nožom na kocky 2x2cm. Po 10 minútach odpočinku, keď z rezov vystúpi srvátka, syreninu harfujeme. Ak nemáme syrársku harfu, použijeme metličku na šľahanie. Harfovaním vytvoríme hrudky veľkosti 1x1x1 cm (veľkosti fazule). Po preharfovaní necháme syreninu odstáť ďalších 10 minút. Po usadení syreniny na dno zlejeme uvoľnenú srvátku do pripravenej nádoby. Srvátka je veľmi výživná a poslúži po ochladení ako osviežujúci nápoj.
Usadenú syreninu vylejeme do syrárskej plachty. Rohy plachty uhlopriečne zviažeme a syreninu v plachte stláčame, nie však príliš silne. Stláčame ju najviac 10 minút, kým srvátka prestane tiecť a iba kvapká. Syreninu v plachte necháme  12 hodín. Aby sme docielili pekný tvar hrudky, syreninu počas odkvapkávania môžeme 2x otočiť. Po odkvapkaní hrudku z plachty vyberieme a  povrch syra osolíme.

Kysnutie syra:
Aby bol syr pekný, dierkovaný a výraznejšej chuti, necháme ho na miske pri izbovej teplote 24 hodín vykysnúť. 
Výsledkom je kvalitný kozí syr - štruktúrou podobný ovčiemu, so svojou charakteristickou chuťou a vôňou vhodný na konzumáciu. Syr uložíme do chladničky.
Výťažnosť:
Z 10 litov kozieho mlieka sme získali 1,2 kg kvalitného syra.


Foto z nášho archívu-1200 g kozieho syra /vyrobebé z 10 litrov mlieka/


Foto z nášho archívu


reagovať   |   185.152.197.***   |   06. november, 18:57Katarina
Chcem Vas poprosiť p radu, prečo sa kozie mlieko nezrazī po pridanī syridla? Od určitého času sa nám nedarí spraviť syr. Kupili sme nové syridlo ale nepomohlo. Vyskúšali sme mlieko od inej kozy a to sa zrazilo. V čom môže byť problém? Je to v zložení mlieka alebo v krmive prípadne chýbajú koze nejaké vitamíny? Dakujem.
reagovať   |   90.64.75.***   |   08. november, 10:16Admin
Pravdepodobne je to krmivom, do mlieka pred syrením pridajte chlorid vápenatý a smotanovú kultúru.
reagovať   |   217.119.114.***   |   09. august, 23:49Bernardeta
Poprosila by som o odpoved: pri odkvapkavani syreniny ju nechavame stale pri izbovej teplote? A potom este dalsich 24-hod? Dakujem
reagovať   |   195.168.126.***   |   10. august, 07:38Admin
Syreninu necháme odkvapkať 24 hodín pri izbovej teplote a potom sa môže konzumovať alebo ďalej spracovať.
 QR code
QR code
 Informačné centrum eshopu

Syrárske sady                                  Syridlá
Chlorid vápenatý
Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
Plachty a tvarožníky
Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

 


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedície
Poštovné
Možnosti platby
Ako nakupovať
Obchodné podmienky
Reklamácie
Ochrana súkromia                               Kontakty                                            Vaše otázky                                       

Milchema, spol. s r.o.
Tatranská 295
01701 Považská Bystrica
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk