Lisovaný tvrdý syr je lahôdka, ktorá sa dá aj v domácich podmienkach jednoducho pomocou lisovacej formy a lisu vyrobiť. Syr postupne dozrieva, mení chuť a farbu. Povrch syra je najskôr biely a postupne prechádza do typickej žltohnedej farby. Čím dlhšie dozrieva ako víno , tým získava na kvalite. Takto upravený syr si môžeme uchovať na dlhšiu dobu a predzásobiť sa na zimné obdobie , kedy je domáceho mlieka nedostatok. Tvrdý syr je vlastne mlieková konzerva, kde je mlieko v podobe syra dokonale zakonzervované a poskytuje nezabudnuteľný kulinársky zážitok.
Lisovanie syrov - syry lisujeme vo formách, aby sme zo syra odviedli čo najviac srvátky a získali potrebný tvar a aby sa nám čo najlepšie spojili syrové zrná. Tlak a doba lisovania je daná postupom výroby jednotlivých druhov syrov. Pri lisovaní platí, že zo začiatku zaťažujeme formu nižším tlakom a tlak postupne zvyšujeme. Syr je potrebné v priebehu lisovania otáčať, všeobecne platí: prvé otočenie po hodine a záťaž do 5 kg, druhé otočenie po 3 hodinách a záťaž 8 až10 kg, tretie otočenie po 6 hodinách a záťaž môže byť až do 30 kg, záleží na veľkosti syra. Ak používame menšie formy, tak syr otáčame prvé 3 hodiny každú polhodinu a lisujeme približne 12 hodín. Pri výrobe čerstvých mäkých syrov syreninu vo forme nezaťažujeme, lisuje sa vlastnou váhou, občas ju však otočíme na dosiahnutie požadovaného tvaru.
Domáci lisovaný syr vyrobený z 10 litrov kozieho mlieka o hmotnosti 1,2 kg po 1 mesiaci zretia.
Domáci lisovaný syr vyrobený z 10 litrov kozieho mlieka o hmotnosti 1,2 kg po 2 mesiacoch zretia. Zdravé kozie mlieko v tejto podobe dobre poslúži aj počas zimných mesiacov.
Domáci lisovaný syr vyrobený z 10 litrov kozieho mlieka o hmotnosti 1,2 kg po 3 mesiacoch zretia.
Podrobný návod na výrobu lisovaných syrov nájdete na našej stránke :https://www.syridlo-predaj.sk/index.php/vyroba-tvrdeho-syra-a37
Syrárske sady Syridlá
|
Doprava Doba expedície Poštovné Možnosti platby |
Ako nakupovať Obchodné podmienky Reklamácie Ochrana osobných údajov Kontakty Vaše otázky |
Milchema, spol. s r.o. |