Hodnotenie
10/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:je prázdny
bez DPH:0.00 €
s DPH:0.00 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
 NAŠI PARTNERI

          Výskumný ústav mliekarenský a.s. ŽilinaSlovensky vyhladavac BEST.SKSurf.skPozri.sk - katalóg, vyhľadávačInternetove obchody > Potraviny a napoje WebShopy - Katalog internetovych obchodovTovar.sk - porovnanie ciene-katalog.sk - najväčší katalóg stránok SR   

               TOPlist

  • Pridané: 13.08.2014   |   2842 čítaní / zobrazení

Fermentácia mlieka-mliekarenské kultúry



Fermentácia mlieka-okyslenie mlieka prostredníctvom baktérií. Pre rôzne druhy syrov sú používané rôzne druhy baktérií. Tieto baktérie sú pridávané do mlieka po pasterizácii a doba ich pôsobenia závisí taktiež od druhu vyrábaného syra. V priebehu procesu tieto baktérie fermentujú laktózu.
 
Základné mliečne kultúry:

  • Mezofilné – Lactococcus lactis ssp. Cremoris – pre čerstvé a tvrdé syry ako čedar, feta, chevre...
  • Termofilné – Streptococcus thermophilus – čerstvé syry ako camembert, gouda...
  • Helvetické – Lactobacilus helveticus – parmezán, romano, provolone, mozzarella...

Čisté mliekarenské kultúry:

Čisté mliekarenske kultúry sú zámerne vybrané jeden alebo viacej kmeňov, rodov, druhov mikroorganizmov rozmnožených na odpovedajúcom substráte, ktoré svojou činnosťou majú zabezpečiť vo vyrábaných mlieč­nych výrobkoch požadovaný priebeh biochemických a chemickofyzikálnych procesov.

Hlavná funkcia ich činnosti spočíva v kysnutí (tvorbe kyseliny mliečnej), proteolýze, lipolýze, v tvorbe aromatických látok a inhibícií nežiaducej a patogénnej mikroflóry.

ČMK môžu byť tekuté, sušené a mrazené. Pestujú a pripravujú ich pre mliekarenské závody špeciálne laboratória.

Sortiment ČMK je bohatý. Z bakteriálnych kultúr sú to predovšet­kým smotanová kultúra, acidofilná, jogurtová, kefírová, ementálska, kultúra pre holandské syry, čedarová, propiónová. Z plesňových najmä rokfortská kultúra, camembertská a z mazových kultúr najmä Brevibacterium linens, atď.

Plesňové mliekarenské kultúry:

Plesne môžeme rozdeliť do troch skupín:

  • Penicillium camemberti – vytvára biely machový povlak na povrchu syra. Používa sa na mäkké syry, napr. camembert, brie.
  • Penicillium roqueforti – modrá pleseň, ktorá sa väčšinou pridáva už do syreniny. Počas zrenia sa syr prepichuje tak, aby sa vytvorili kanáliky, ktorými tak môže lepšie prenikať do syra kyslík. Plesne sa tak lepšie rozrastajú a vzniká modrozelená žilkovitá štruktúra. Používa sa pri mäkkých a polotvrdých syroch, napr. rokfort, Bresse Bleu.
  • Brevibacterium linens – používa sa na vytvorenie červeného mazu na povrchu syra

Mliekarenské kultúry sú spúšťače, ktoré pomáhajú na začiatku fermentačného procesu pri príprave výrobkov z mlieka. Bez mliekarenských kultúr by sme nemali na našom trhu široký sortiment kyslomliečnych nápojov, syrov a iných výrobkov. Môžeme ich nazývať tiež ako štartovacie či mikrobiologické kultúry.


Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

 QR code
QR code
 Informačné centrum eshopu

Syrárske sady                                  Syridlá
Chlorid vápenatý
Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
Plachty a tvarožníky
Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

 


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedície
Poštovné
Možnosti platby
Ako nakupovať
Obchodné podmienky
Reklamácie
Ochrana súkromia                               Kontakty                                            Vaše otázky                                       

Milchema, spol. s r.o.
Tatranská 295
01701 Považská Bystrica
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk