Určenie sily syridla
Výpočet sily syridla :
Sila syridla nám udáva, koľko 1 diel syridla zrazí dielov mlieka za 40 minút pri teplote 35°C. Napríklad označenie sily 1: 10000 znamená, že 1 ml syridla zrazí 10000 ml mlieka za 40 minút pri teplote 35°C. Pretože po čase stráca syridlo účinnosť, môžete si jeho momentálnu silu vypočítať:
vzorec : S = (2400 x V) : (T x v)
S - sila syridla
2400 - je ideálny čas syrenia v sekundách
V - množstvo syreného mlieka v ml
T - čas v sekundách, kedy sa začnú tvoriť prvé vločky mlieka
v - množstvo syridla v ml
Príklad : 100 ml mlieka zohrejeme na 35°C (mlieko musíme mať v priehľadnej nádobe). Zriedime 1 ml syridla v 9 ml prevarenej vlažnej vody a vlejeme do mlieka. Od tejto chvíle miešame a sledujeme čas v sekundách, kedy sa objavia prvé vločky mlieka. Naše zrážanie trvalo 25 sekúnd. Tento čas vložíme do vzorca.
S= (2400x100) : (25x1)
S= 240 000 : 25
S= 9 600
Výsledok je 9600. Teda naše syridlo má momentálnu silu 1 : 9600.
Pred každým syrením doporučujeme zmerať si momentálnu silu syridla na mlieku, ktoré ideme použiť na spracovanie.
Zdravim chcel by som sa spytat co sa stane ked syridlo dam do studenej vody a niekto to vypije ? Lebo som pocul ze stoho prehana je to pravda ci nie ? Dakujem za odpoved
syridlo ja porovnateľné s mikrobiálnym prostredím v žalúdku teliatok a slúži na zrazenie bielkovín. Čiže podľa mňa závisí od množstva, ale skôr sa nič nestane. Ako deti ju majú v žalúdku všetky mláďatá, ale postupne, ako pijeme mlieka menej ju telo prestáva produkovať.
ešte chcem podotknúť, že nie s danou firmou alebo stránkou nič nemám. Som len náhodný okoloidúci.