Hodnotenie
8/10
 NÁKUPNÝ KOŠÍK
Košík:2 ks
bez DPH:17.99 €
s DPH:20.20 €
 DOPRAVU ZABEZPEČUJE
SPSSlovenská pošta
 ČAS
 ODPORÚČAME
 Zdieľanie
  • Pridané: 14.08.2014   |   31853 čítaní / zobrazení

Vyroba tvrdeho syra v domácich podmienkach


Lisovaný tvrdý syr je lahôdka, ktorá sa dá aj v domácich podmienkach jednoducho vyrobiť. Syr postupne dozrieva, mení chuť a farbu. Povrch syra je najskôr biely a postupne prechádza do typickej žltohnedej farby. Čím dlhšie dozrieva ako víno , tým získava na kvalite. Takto upravený syr si môžeme uchovať na dlhšiu dobu a predzásobiť sa na zimné obdobie , kedy je domáceho mlieka nedostatok. Tvrdý syr je vlastne mlieková konzerva, kde je mlieko v podobe syra dokonale zakonzervované a poskytuje nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

Na výrobu tvrdých syrov potrebujeme vybavenie:

Postup:

  • Výroba čerstvého hrudkového syra - najskôr si pomocou sady na výrobu syrov vyrobíme čerstvý hrudkový syr, ktorý poslúži ako základná surovina na výrobu lisovaného syra. Hrudku syra necháme v plachte odkvapkať, po odkvapkaní ju umiestnime do syrárskej formy vystlanej syrárskou plachtou a nasleduje lisovanie. 
  • Lisovanie syra - syry lisujeme vo formách, aby sme zo syra odviedli čo najviac srvátky a získali potrebný tvar a aby sa nám čo najlepšie spojili syrové zrná. Tlak a doba lisovania je daná postupom výroby jednotlivých druhov syrov. Pri lisovaní platí, že zo začiatku zaťažujeme formu nižším tlakom a tlak postupne zvyšujeme. Syr je potrebné v priebehu lisovania otáčať, všeobecne platí: prvé otočenie po hodine a záťaž do 5 kg, druhé otočenie po 3 hodinách a záťaž 8 až10 kg, tretie otočenie po 6 hodinách a záťaž môže byť až do 30 kg, záleží na veľkosti syra. Ak používame menšie formy, tak syr otáčame prvé 3 hodiny každú polhodinu a lisujeme približne 12 hodín. Pri výrobe čerstvých mäkých syrov syreninu vo forme nezaťažujeme, lisuje sa vlastnou váhou, občas ju však otočíme na dosiahnutie požadovaného tvaru.
  • Solenie v slanom náleve - nálev si pripravíme zo srvátky / ktrorú si odložíme z výroby hrudky/, pridáme do nej na 1 liter 100-150 g soli a do hotového nálevu syr ponoríme. Syr necháme v náleve 24-32 hodín a pravidelne ho raz za 4 hodiny otáčame.
  • Zretie syra - syr umiestnime do miestnosti s teplotou okolo 12-15°C na mriežku, aby bol prístup vzduchu aj zo spodu. Počas zretia je potrebné povrch syra aspoň 1x týždenne poutierať handričkou namočenou v slanom roztoku, prípadne vzniknutú pleseň jemne zoškrabať. Po ošetrení  syr otočíme. Syr dozrieva 4 mesiace a viac.


Domáci tvrdý syr vyrobený z 10 litrov kozieho mlieka o hmotnosti 1,2 kg po  1 mesiaci zretia.


Domáci tvrdý syr po 2 mesiacoch zretia.


Domáci tvrdý syr po 4 mesiacoch zretia.

Kliknutím na odkaz  si môžete pozrieť video - výroba tvrdého syra v domácich podmienkach https://youtu.be/14fDRkcdKO8

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     QR code
    QR code
     Informačné centrum eshopu

    Syrárske sady                                  Syridlá
    Chlorid vápenatý
    Mliekarenské kultúry                       Bylinky do syrov
    Plachty a tvarožníky
    Syrárske formy                                Syrársky vosk                          
    Filtre na mlieko                                Ostatné pomôcky  

     


    ©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

    Doprava
    Doba expedície
    Poštovné
    Možnosti platby
    Ako nakupovať
    Obchodné podmienky
    Reklamácie
    Ochrana osobných údajov                  Kontakty                                            Vaše otázky                                       

    Milchema, spol. s r.o.
    Moyzesova 816/101
    01701 Považská Bystrica
    +421 0907 036 482
    info@milchema.sk
    www.milchema.sk

     
    Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.